expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak správně umýt auto v samoobslužné umývárně


Vzhled auta je vizitkou každého řidiče a proto je důležité mu věnovat dostatečnou pozornost, například takovým mytím. Karoserie vašeho vozu je vystavována hmyzu, prachu, pylu, ptačímu trusu, přímému slunci či přeháňkám. Tyto vlivy způsobují horší kondici a zkracují životnost laku a úměrně snižují hodnotu vozidla. Mytím, péčí a ošetřováním karoserie víte všem těmto nežádoucím „výsledkům“ předejít. Jaké jsou možnosti? Dnes již existují vyspělé automatické mycí linky, které jsou stále nejméně šetrným způsobem mytí. My doporučujeme využívat samoobslužné ruční umývárny nebo auto vlastnoručně umýt. Dnes se spolu podíváme jak správně umýt auto v ruční umývárně a věřte, že to není žádná věda!



Připravte se na mytí

V případě, že se pro umytí vašeho auta rozhodnete pro samoobslužnou ruční umývárnu, budete jako první potřebovat dostatek hotovosti. Doporučujeme si vzít mince v hodnotě 4-5 eur. Bankovky si popřípadě umíte rozměnit v měnícím automatu nebo na čerpací stanici, která je častokrát v blízkosti umývárny. S sebou si umíte vzít i vlastní čistící prostředky jako je šampon , aktivní pěna , prostředek na čištění disků zda vosk , pokud to umývárna nezakazuje.

Když zaparkujete své auto v mycím boxu, zaměřte se nejprve na mytí kol a disků. Nastříkejte čistící prostředek na disky a nechte ho působit. Na důkladnější vyčištění umíte použít i kartáč nebo houbu na mytí auta. Nedoporučujeme jimi potom mýt samotnou karoserii, abyste si nepoškrábali lak. Nakonec kola opláchněte silným proudem vody.

Nyní můžete přejít na samotnou karoserii, kterou myjte při každém úkonu od vrchu směrem dolů. Musíte si zároveň uvědomit, že auto se vždy umývá větším množstvím vody. Nejprve použijte větší tlak vody, čímž se zbavíte nejsilnější špíny, prachu a dalších nečistot. Dejte si pozor na příliš silný tlak a adekvátní vzdálenost, aby nedošlo k poškození laku. Po zimním období můžete vystříkat i podvozek, abyste smyli nahromaděnou sůl, která by vám mohla způsobovat korozi.

Aktivní pěna v akci

Některé umývárny nabízejí možnost šamponu. Není na škodu si vzít i vlastní, který si můžete zakoupit iu nás za skvělé ceny (dokonce i šampon s voskem, který dodá vašemu laku i krátkodobou ochranu). Auto šamponujete ještě před aktivní pěnou, protože dokáže uvolnit tlustou špínu. Tak jako v prvním případě začínáte od vrchní části vozidla směrem dolů. Šamponujte citlivě aby nedošlo k poškrábání laku.

Poté, co jste nanesli šampon, by měla následovat aktivní pěna. Aktivní pěnu stříkejte důkladně na celé auto, protože vám pomůže odstranit zbytkovou špínu. Na kartáč, kterým pěnu nanášíte, si dejte pozor a prohlédněte jestli je opravdu čistá. Mohlo být před vámi myté více znečištěné vozidlo, jehož majitel zanechal na kartáči různé nečistoty. Popřípadě doporučujeme si vzít vlastní měkkou a čistou houbu , kdy máte jistotu, že vám lak nepoškrábe žádná nečistota. Ani na houby jsme nezapomněli a umíte je najít na našem online shopu. Pěnu nanášejte jemnými pohyby s minimálním tlakem. Výhodou husté pěny je, že přejde do všech zákoutí karoserie a odstraní veškerou povrchovou špínu.

A jdeme oplachovat a sušit

Poté co aktivní pěna splní svůj úkol je třeba vozidlo opláchnout. Nejprve obyčejnou vodou, ale dejte si pozor na vysoký tlak a bezpečnou vzdálenost. Malá řada – první vteřiny odpouštějte hadici mimo auta, protože v ní mohou být ještě zbytky šamponu. Auto opláchněte pořádně aby na něm nezůstaly žádné zbytky pěny. Potom je na řadě oplach měkkou osmotickou vodou (speciálně upravená a demineralizovaná voda), která po vysušení nezanechá na laku žádné nechtěné bílé fleky.

Nakonec můžete na karoserii aplikovat tekutý vosk, který zanechá na autě hydrofobní ochrannou vrstvu. Voskem vytlačíte zbytky vody z mikro poškození laku. Zároveň dá vašemu autu lesk a šmrnc. Po aplikaci vosku je zapotřebí ještě další oplach osmotickou vodou, abyste smyli zbytky vosku.

Posledním krokem před vaší jízdou v umytém autě je sušení . Pokud vás už mytí nebaví umíte autem vyběhnout na cestu a při vyšší rychlosti kapky vody sfouknout. Pokud jste zodpovědnější existují dvě různé možnosti, které vám doporučujeme. Jedná se o přikládání nebo tahání. Přikládání je šetrnější ale zato zdlouhavější proces, při kterém přikládáte ručník na karoserii. Tahání je pak rychlejší a méně náročný proces, při kterém umíte použít ručník nebo jelenici (pozor musí být vlhká!). Po vysušení je mytí za vámi a vy se můžete vydat na cestu se svým čistým krasavcem.

A jak často mýt auto? To je velmi individuální otázka, na kterou není jednoznačná odpověď. Na to jak často mýt auto má vliv mnoho faktorů a to roční období, prostředí či kde máte auto zaparkované. My doporučujeme alespoň jednou za dva týdny. Pokud považujete mytí za formu relaxu nebo jste příliš velký puntičkář můžete, mýt i častěji. Jak to máte vy? Podělte se s námi o váš pohled a zkušenosti na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Dobré ceny, rychlost dodání. Vše na 1*.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
Rychle , komunikativně celková spokojenost
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku